- Autor: xxleoxx
- Doba přípravy (min.): 140
- Uživatelský recept
- Porce: 12.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Ocet | 15 |
Voda | 500 |
Mouka pšeničná hladká | 200 |
Mouka žitná průměr | 250 |
Droždí | 46 |
Otruby průměr | 42 |
Rezistentní škrob Hi-maize | 45 |
Sůl | 10 |
Slunečnicová semínka | 80 |
Dochucovadla:
kmín,sůl
Energetická hodnota celkem: 9360 kJ
Bílkoviny (g): 82,
Tuky (g): 40,
Sacharidy (g): 379,
SAFA (g): 6,
Cukry (g): 16,
Vláknina (g): 50,
Sůl (g): 1
Energetická hodnota na 1 porci: 780 kJ
Bílkoviny (g): 6.8, Tuky (g): 3.3, Sacharidy (g): 31.6, SAFA (g): 0.5, Cukry (g): 1.3, Vláknina (g): 4.2, Sůl (g): 0.1
Postup přípravy
1. vyrobíme kvásek do 200ml vlažné vody dáme půl lžičky cukru a rozmícháme kvasnice 2. ve velké míse smícháme všechny sypké ingedience + semínka, případně dle chuti kmín (doporučuju) 3. kvásek až napění vmícháme do směsi, do zbylé vody dáme 1-1,5 polévkové lžíce octa a vymícháme těsto (vody opravdu dost aby bylo těsto velmi řídké) 4. až je těsto spojené a propracované, nechme kynout alespoň hodinu až cca zdovjnásobí svůj objem 5. po hodině těsto naneseme na plech na pečící papír: stylem hrábneme do těsta vemem hrst těsta a přeneseme na papír a z prstů setřeme třeba lžící (těsto je velmi řídké) a vytvoříme přibližný tvar, těsto se za pár minut slije a vytvoří hladký povrch, není se třeba bát. 6. posypeme hrubou solí/sezamem (nemusí být) 7. dáme péct do rozpálené trouby na 250°C (v troubě miska s horkou vodou) na cca 15 -30min. než dosáhne požadované barvy 8. necháme schládnout a konzumujeme -použil jsem nyní otruby špaldové, byly jemější a na výsledku je to znát -dal jsem menší rozdíl v mouce žito-pšenice: čím více pšenice tím vytvoří objemější pečivo, použil jsem poměr 1,25:1 žito:pšenice a střída byla měkká, vzdušná a dostatečně "vlhká" - těsto bylo opravdu řídké, ale výseldek myslím nevypadá vůbec zle -chuť výborná, nyní je dám do sáčku a zjistím jak dlouho vydrží čerstvé uskladněné ve špajzi v polyethylenovém sáčku
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Díky jestli má někdo vyzkoušený
Leoši - co je to Hi-maze? Kde se to kupuje?